Gelir gider tablosu

Gelir ve gider tablosu nedir?

Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.

Gelir gider tablosu nasıl oluşturulur?

Gelir gider tablosunda işletmenin yıl içerisinde elde ettiği gelirler; 6 ile başlayan gelir hesaplarının alacağına, giderler ise 7 ile başlayan gider hesaplarının borcuna yazılır. Tabloyu düzenleyebilmek için dönem sonlarında dönem sonu envanter işlemleri tamamlanır ve satılan malların maliyet kaydı yapılır.

Gelir tablosu nasıl yapılır?

Gelir tablosu nasıl hazırlanır?

  1. Gelir tablosu, tek düzen formunda hazırlanır. …
  2. Tutarı olmayan kalemler gelir tablosunda gösterilmez.
  3. Süreklilik gösteren gelir ve giderler, gelir tablosunun taşıyıcı kolonlarıdır. …
  4. Finansman giderleri ayrı bir grup olarak yer almalıdır.

Gelir ve giderlerin hesaplanarak gösterildiği tablo nedir?

Gelir tablosu, işletmenin belirli bir dönem zarfındaki gelir ve giderlerinin gösterildiği tablodur. … Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir. Yani, işletmenin faaliyet dönemine ilişkin olağan ve olağandışı gelir ve giderlerinin toplandığı hesaplardır.

Gelir tablosunun ilkeleri nedir?

4.3.1. Gelir tablosu ilkelerinin amacı; satışların, gelirlerin, satışlar maliyetinin, giderlerin, kâr ve zararlara ait hesapların ve belli dönemlere ait işletme faaliyeti sonuçlarının sınıflandırılmış ve gerçeğe uygun olarak gösterilmesini sağlamaktır.

Gelir gider oranı nasıl hesaplanır?

Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 – 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.

Gelir gider analizi nedir?

Gelir ve giderlerin takip edilmesi, bir işletmenin sahip olduğu gelirler ve yaptığı giderleri kayıt altına alarak analiz etmesidir. … Genellikle bir tablo aracılığı ile yapılan bu analizler doğrultusunda birçok eylem planı yapmak ve işletmenin içinde bulunduğu mali durumu gözlemlemek mümkündür.